Driva eget företag, frilansa eller konsulta

Ska vi prata jobb? Bara litegrann, utan att det blir tråkigt. Vi ska ju prata om mitt jobb, och det är ju kul. Ditt jobb är säkert också kul. Jag hoppas det i alla fall. Annars tycker jag att du ska säga upp dig. I regel tycker jag att folk säger upp sig för lite. Och gör slut för lite. Livet är för kort för att gå runt och ha tråkigt och vara missnöjd. Ja ja, jag vet att det kan finnas praktiska skäl att stanna kvar på både jobb och i relationer. Men ibland tror jag att vi krampaktigt håller fast i de där praktiska skälen för att slippa fatta stora beslut. Det blir som livbojar som egentligen kväver oss i stället för att rädda oss. Nåväl, lätt för mig att säga som är glad och nöjd med både mitt jobb och min relation.

För dig som inte vet så driver jag ett eget företag, fast jag brukar säga att jag frilansar, och ibland kallar jag mig konsult. Det är väl egentligen olika ord för samma sak. Det beror på hur viktig jag vill låta. Jag känner mig sällan som en viktigpetter, så jag brukar oftast säga att jag frilansar som copywriter och skribent. Jag skriver alltså. Mest reklamtexter. Men också nyhetsbrev, artiklar och ”content” som det kallas nu för tiden. Jag föredrar ordet innehåll, det är ju samma sak. Förutom att skriva konsultar jag som projektledare åt en marknadsavdelning för ett stort företag. Jag hjälper dem att hålla i massor av trådar för olika projekt och ser till att saker blir gjorda. Det är inget jag är utbildad till, men något det har visat sig att jag är ganska bra på, om jag får lov att vara blygsam. Jag är visserligen inte utbildad till att skriva reklamtexter heller – tvärtom. Jag pluggade journalistik på högskolan. Men det blev ingen journalist av mig, det blev en reklamskribent istället. Eller copywriter, som det heter. Jag vet ärligt talat inte riktigt hur vitt begreppet copywriter är, det finns nog lika många definitioner som det finns företag som har en copywriter anlitad.

Det roligaste med att frilansa är att jag får chans att jobba för olika företag. Vilket gör att jag lär mig otroligt mycket om otroligt mycket. Till exempel vet jag väldigt mycket om luftrenare, radiostyrda bilar, altanbygge, husdjursfoder och receptfria läkemedel. Det är inga ämnen jag pluggat på om ifall det inte vore för mitt jobb. Och det tycker jag är kul, att plötsligt sitter jag här och kan saker som jag aldrig kunnat annars. Det var det om mitt jobb. Alltid roade jag någon. Nu vill jag veta: vad jobbar du med? Trivs du? Vad är ditt drömjobb?

Jag gillar mitt jobb, men om jag ska byta så har jag listat mina drömjobb här.

2 kommentarer

  • Frida

    Jag är bibliotekarie. Ville bli det ända från när jag var pytteliten, men sedan ville jag det inte ett tag. Trodde det skulle bli journalist eller något annat coolare av mig När jag insåg att det inte skulle passa så hade jag kunnat bli språkkonsult. Det tror jag hade varit jätteroligt. Men när det nu blev bibliotekarie, kan jag säga att ett bättre yrke för mig finns faktiskt inte. Är väl lönen då, som är bland de sämsta. Mitt första jobb som färdigutbildad var på ett ställe där man indexerade dagstidningsartiklar. Jag hade då titeln redaktör. Det var ett vikariat och på tal om att genom jobbet lära sig oväntade saker, så kan jag verkligen mycket om just det året. 2003 röstade vi om införandet av euro, USA var i Afghanistan, Anna Lindh mördades och jag läste om något nytt som kallades weblog …

    • Admin

      Åh vad häftigt! Bibliotekarie är absolut ytterligare ett yrke jag skulle kunna tänka mig att testa. Att vara omgiven av böcker har något. Jobbade på bokhandel ett tag och det var så fantastiskt roligt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *