Jag kan inte höger och vänster

Enligt Illustrerad Vetenskap har var tredje person svårt att skilja på höger och vänster. Enligt mina egna undersökningar genom livet är vi betydligt färre. För varenda jävel jag möter verkar höger och vänster sitta som en inbyggd kunskap som bara finns där. De behöver inte ens tänka. Själv har jag otaliga gånger pekat åt vänster och sagt höger när någon frågat om vägen. Jag har till och med, under en riktigt mörk stund, skällt på en taxichaufför som svängde åt ”fel håll” när jag bad honom svänga höger fast jag menade vänster. Hur ska jag veta? För mig är det 50 % chans att jag säger rätt.

När jag skulle ta körkort sa min körskollärare att det är okej att inte kunna skilja på höger och vänster. Hon menade att så länge jag svängde åt något håll och inte bröt mot några trafikregler så skulle uppkörningen gå bra ändå. Och det gick bra. Problemet är bara att jag är kass på att både ta och ge vägbeskrivningar. Det blir mycket peka med hela handen och säga ”mitt håll” och ”ditt håll” för att undvika förvirring med de där jävla höger och vänster.

Missförstå mig rätt, jag är inte dum i huvudet. Får jag någon sekunds betänketid så vet jag ju vilken som är vilken. Jag går inte runt och hälsar med fel hand och jag kör på rätt sida av vägen. Det sitter bara inte i muskelminnet som det verkar göra för så många andra. Jag har testat många knep, jag har klocka till exempel, den VET jag ju sitter på vänster arm, men det tar ändå för lång tid för att jag ska vara en pålitlig vägvisare.

För några år sedan fick jag nog. Jag kunde inte leva en dag till med detta handikapp. Så jag gjorde det enda rätta och skrev en permanent fusklapp på vardera handled. Jag tatuerade mig alltså. Så nu står det höger på höger handled och vänster på vänster. Min kille är skitglad över detta, jag har aldrig varit så bra på att visa vägen eller svänga åt rätt håll när jag kör. Och jag, jag är nog gladast av alla. Om någon frågar mig om vägen så gläntar jag bara lite på tröjan om jag har långärmat och vips så kan jag peka människan i rätt riktning utan pinsamheter. Jag skulle vilja kalla det ett lifehack och rekommenderar alla som delar mitt handikapp att göra samma sak.

För jag kan ju inte vara ensam om var tredje människa har svårt med höger och vänster. Kan du höger och vänster? Hur gör du för att underlätta vardagen?

6 kommentarer

 • Ajli Müller

  Jag kan höger och vänster, men jag ska visa det här inlägget för en av mina elever i åttan, hon kommer bli glad att inte vara ensam om att sakna det i ”muskelminnet”.

 • Åsa

  Nämen, jag råkade ut för exakt samma sak på uppkörningen! Jag sa lite nervöst att jag inte kunde höger och vänster och examinatorn lugnade mig med att så länge jag blinkade, grupperade och svängde åt samma håll och inte in på nån enkelriktad gata så var det lugnt. Jag klarade mig.

  Kan inte höger och vänster. Skriver dessutom fel på r och s väldigt ofta. Mest när jag skriver för hand, men det händer att jag gör det på tangentbord med.

 • Elna - cykellycka, mjölksyra & äventyr

  Jag kan inte heller höger eller vänster. Körde upp med ett h och ett v på tummarna, högst oklart om jag satt dem på rätt hand för jag svängde åt fel håll ändå. Men fick körkort. Det kan bli lite spännande på jobbet ibland, jag arbetar som MTB-guide/coach men det brukar lösa sig med häråt och däråt.

  Hursom. Tänkte säga hej! Hittade din blogg via mitt uppdrag som frilanskommunikatör på Placebrander. Skriver om Hej Hemby och klickade mig vidare därifrån till din blogg. Vad bra du är, så himla kul att upptäcka något bra och roligt bland allt skrot på internet. Kommer att komma tillbaka.

  Pepp från mig!

  • Matilda

   Åh, det är så härligt att höra att vi är fler därute. Har hört att det är vanligare bland kvinnor än bland män, det vore väl just typiskt, ytterligare en fördel för karlarna. Men häråt och däråt är ju ett fullgott alternativ 😀 Annars rekommenderar jag tatuering :D.

   Himla kul att du hittat hit och stort tack för pepp, blir så himla glad när folk uppskattar det jag skriver :).
   Och kul med Placebrander också, att Hej Hemby är nominerade!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *