Allt om min brasilianska gatuhund

Gillar du hundar? Vill du veta allt om min hund? Vilken tur, då ska du får göra det idag. Hur gammal är hon? Var kommer hon ifrån? Vad är hon för ras? Och så vidare. Kanske mest intressant för mig, kanske inte, vi får se helt enkelt.

Maya på fjällvandring

Min hund heter Maya. Det är inte jag som döpt henne, men jag tyckte att det var ett bra namn. Möjligtvis lite lökigt att stava det med y, men vem är jag att ta ifrån henne den stavning hon fått? Hon kommer från Brasilien. Var i Brasilien och hur hon föddes vet jag ingenting om. Det jag vet är att hon adopterades från ett hundhem av en vänlig man. Den vänliga mannen var förmodligen samma person som döpte henne till Maya med y.

Men hur kom hon till Sverige?

2019 bestämde sig den vänliga mannen för att flytta till Stockholm. Han hade fått jobb där nämligen. Givetvis ville han ha med sig Maya. När Maya väl var på plats i Stockholm var hon stressad. Den vänliga mannen fick ingen plats på hunddagis och Maya klarade absolut inte av att vara ensam hemma. Så han gjorde det enda rätta, han accepterade att han inte kunde ge Maya vad hon behövde och hörde av sig till organisationen Hundar utan hem för att få hjälp med omplacering.

Maya poserar

Och hur kom hon till mig?

Samtidigt satt jag och plöjde Hundar utan hems hemsida i jakt på min första hund. Och där var hon! Maya – den perfekta matchen. Jag skickade in en ansökan och efter en telefonintervju, referensintervjuer och ett hembesök fick jag besked: jag fick adoptera Maya.

En regnig oktoberkväll åkte vi till Hornstull för att träffa henne och hämta hem henne. Satan vad jobbig hon var! Hon bet mig i händerna och drog i kopplet som en galning. Hon stressbajsade flera gånger per promenad och var så stissig att jag började undra vad tusan jag gett mig in på.

Vad är hon för ras?
Enligt den vänlige mannen var Maya hälften pinscher och hälften okänt. Jag var för nyfiken för att inte veta säkert så jag gjorde ett DNA-test. Det här var svaret jag fick:

25 % Terrier Brazileiro
12,5 % English Springer Spaniel
62,5 % Breed Groups: Companion, Terrier, Herding, Sighthound

I rasgrupperna ovan ingår bland annat pinscher, schäfer och vinthund. Men när jag läste på om brasiliansk terrier föll allt på plats. Klart hon är en brasiliansk terrier, allt stämmer in.

Maya åker dressin.

Hur gammal är hon?

När jag hämtade Maya var hon 2 år. Nu har hon bott hos oss i över två år och har hunnit fylla fyra. Det märks. Hon har blivit vuxen. Men hon kan fortfarande inte vara ensam hemma.

Hur är hon nu då?

Hon har utvecklats otroligt mycket. Från att skälla på väldigt mycket, till att bara skälla om det knackar på dörren. Eller om det kommer ren. Från att dra i kopplet, till att kunna gå fint på kommando. Från att vara stressig och stissig, till att vara lugn och harmonisk. Visst finns det saker kvar att jobba på, visst kan hon vara jobbig ibland, men på det stora hela är hon en helt fantastisk hund som går att ha med överallt. Hon charmar alla som kommer i hennes väg och är nog smartare än jag förstår ibland.

Hur stor är hon?

90 % av våra vänner och bekanta som sett Maya på bild och sedan träffat henne i verkligheten har sagt ”Är hon så liten? Jag trodde hon var större!”. Hon väger 7 kg och ryms utan problem i knät.

Jag har inte ångrat en sekund att jag adopterade en hund och jag är så glad att det blev just Maya som fick flytta hem till oss till slut. Är du sugen på att adoptera hund istället för att köpa valp så rekommenderar jag varmt Hundar utan hem. De är så otroligt måna om att hundarna får ett bra hem. Först tyckte jag att det kändes löjligt med alla intervjuer, referenstagande och hembesök, men sen förstod jag varför. Det är för hundarnas bästa. Nästa vecka blir det läxförhör tema Maya, så se till att läsa på nu.

Bästa kompisarna

2 kommentarer

  • Åsa

    Det var nära att det blev en Maya här faktiskt, min hunds mamma heter Yaya och jag spann vidare på det. Men så ville jag ha något lite mer ovanligt så det blev Kaia. Stavat med i. För Kaya betyder nåt helt annat 😀

    • Matilda

      Kaia är ju jättefint! Hade du stavat med j hade det blivit en fågel istället för en hund 😀 Vad betyder Kaya? Försökte googla men hittade ingenting 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *